Spekepølse

Spekepølser er kjempegodt, men jeg hadde av en eller annen grunn aldri hatt noen tanker om å lage det selv. Som mye annet, så tok det ene det andre. Jeg var plutselig i gang med å lage pølser og fant ut at jeg ønsket å lære mer om dette. Noen dager senere var jeg på plass på kurs hos Liza, på Lizas småbruk på Jevnaker. Og FOR en dag vi hadde der. Liza er kunnskapsrik som få, effektiv og pedagogisk. Og jeg rullet hjem med både spekepølse, speket lammehjerte, lammerull og leverpostei. Som jeg hadde laget selv. Hildrande du. Dette var å løfte seg selv noen hakk. MEN – til inspirasjon. Det er ikke vanskelig. Ta gjerne kurset hos Liza om du kan det. Lenke til Lizas småbruk. Eller les deg opp.

Ingredients

Instructions

0/7 Instructions
  • Svinetarmer ble lagt i vann, og skal ligge i vann minst en time før bruk. Jeg har latt de ligge til dagen, om prosessene mine ble litt utsatt. Det går fint. Det er veldig viktig å skylle dem godt for saltrester etc, før bruk. ES Jeg synes at svinetarmer har en fin størrelse for en spekepølse. Fåretarmer gir veldig tynne pølser, og
  • Jeg malte kjøtt og spekk på kjøttkvernen 2 ganger. Jeg hadde holdt av litt spekk, skåret i terninger som ble blandet inn til slutt. Jeg smakte meg frem med krydder. Var veldig forsiktig med saltet, men rause med konjakk og vin - som også bidrar til fremheving av smak -og til konserveringen.
  • Har du mer energi dag 1 så kan du fortsette, eller du kan vente med steppingen til dagen etter. Stappingen krever tid og tålmodighet. Og gode armkrefter. Tarmen ble tredd inn på pølsetuten, og blandingen ble presset ut i eksakt fart. Hva som er eksakt fart lærer du fort. For kjapt og for stappet så revner skinnet. For sakte og mildt stappet, så blir det store luftrom og mye ledig plass.
  • Jeg stappet flere pølser på samme tarm. Knyttet etter hver pølse og klippet av, og fortsatte. Så etterarbeidet jeg pølsene for å sikre at de var hardstappet nok og at det ikke var luftlommer i pølsen. OM det er det så steriliserer du en nål og stikker hull på lommen.
  • Hyssingene jeg knyttet pølsene sammen med hadde jeg laget en løkke på, så det var bare å tre dem inn på stangen de skulle henge på. De skal ikke komme borti hverandre pga bakteriespredning. Så var det 1 døgn i 24 grader. Her passer det ypperlig å steamdusjer baderommet og la pølsene henge der. Da kan du ta pølsene ut, og ta deg en dusj igjen.
  • Deretter hang jeg pølsene i en utebod som i gjennomsnitt hadde 14 grader, gikk ned til 8 og nærmet seg faretruende frysepunktet. Men en mild oktober ga pølsene eksakt den rette temperaturen. Jeg satte en bøtte med kokende/dampende vann ut i boden ca 2 ganger om dagen for å sikre tilsig av fuktighet.
  • Dagene gikk. Jeg talte ned. Pølsene kan faktisk testsmakes under hele prosessen. Når de har slanket seg litt og blitt fast i fisken og de ikke var røde tvers igjennom lengre. Vips - da var de ferdige. Jeg pakket mine inn i vakuumposer og la dem i kjøleskapet. De jeg ikke hadde spist opp, da :-). Jeg stoppet også prosessen ved å legge noen i fryseren. Det ser ut til å fungere bra.