Sopp soya

Yields: 1 Serving

Med all den traktkantarellen jeg er så heldig å finne om høsten, blir det rom for utprøving av nye oppskrifter. Som soppsoya.
Jeg laget først en variant basert på rødvin og ansjonsfilet. Jeg synes den ble veldig skarp, så i neste batch kuttet jeg ut ansjosfileter og brukte hvitvin i stedet for rødvin, og litt andre spennende krydderier. Jeg synes den ble klarere, og ikke så skarp – selv om den fremdeles er svært distinkt i smak.

Ingredients

0/7 Ingredients
  • Etter at jeg hadde laget laken, som ble ca 6 dl regnet jeg ut følgende:

Instructions

0/6 Instructions
  • Først ut på tur. Opp og ned i marka, og virkelig få trent seg litt. Og også øynene som speider på kryss og tvers. Plutselig blir det bråstopp, når plukkingen begynner. Litt ivrig, får man gjerne med litt kvist og kvast.
  • Da er det bare å rense ut det aller verste.
  • Jeg la soppen lagvis med salt, i en gryte. Satte et provisorisk press på massen, og lot det hele stå kjølig i 4-5 dager.
  • Det ble etterhvert en lake, som jeg helte av, over en sil. Jeg behøver jo ikke ha med hele skogbunnen.
  • Så var det å måle antall dl. lake jeg hadde, og beregne de øvrige ingrediensene. Startet først med å smelte sukkeret, og helte så laken svært forsiktig over og blandet den i. Lot det koke sammen med krydderiene, og kokte ned til ca halvparten. Helt på slutten tilsatte jeg brandyen. Helte det over over på en flaske, som ble stående i kjøleskapet for å samle rester og shit i bunnen. Helte forsiktig over i en gryte, uten at bunnfallet ble med. Kokte opp, og helte deretter på steriliserte, varme flasker.
  • HVA SKAL JEG BRUKE DETTE TIL, DA? Tja - i sauser, i ris, dressinger osv. Smaken er jo helt fantastisk god. Holdbarheten er "flere år" . Det er fint, for det ble jo litt :-)