Rips gelé
Smaken av barndom. Rips rett fra busken eller lukten når det ble laget ripsgelé på kjøkkenet. Og små glass som vi fikk til jul.
Ingredients
-
rips
-
2-3 dl vann pr kg rips
-
750-900 g pr kg rips
Instructions
-
Jeg plukket så mye rips jeg kunne. Renset dem for pinner og blader og la dem oppi en kjele for koking
Jeg tilsatte ca 2-3 dl vann pr kg rips
Og lot det koke ca 30 min til bærene hadde falt sammen
-
Så silte jeg fra saften og helte det tilbake i kjelen
Jeg målte opp hvor mye saft det var og tilsatte 750 - 900 g sukker pr liter silt saft
Jeg liker den ikke så søt så jeg holdt meg på den nedre vekten her
Og jeg lot det koke uten lokk i ca 15 min uten å røre i den.
Jeg fjernet skummet som dannet seg på toppen
-
Så er det tid for den noe nervepirrende «geletesten», for å sjekke om saften vil stivne til gele når den avkjøles. Drypp ca. 1 ss av den varme ripssaften på en kald asjett og sett den i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom den kalde bærblandingen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig.
-
Tilsett eventuelt mer sukker og kanskje litt pektin for å få den stiv.
Jeg satte umiddelbart på lokk og satte glassene opp/ned for å sikre at de var tette.