Granskudd sirup

Egner seg som basis for te, på pannekaker, i en saus eller rett og slett en munnfull når du er litt sår i halsen. GRANSKUDDSIRUP Om sirupen blir alt for seig eller har sukret seg sett den i ett vannbad og kok sakte opp. Tilsett noen dråper vann etter ønske. Om sirupen er alt for flytende, gi den en oppkok. Oppbevares mørkt, romtemperatur. Nærmest evig. Ikke i kjøleskap, da sukrer den seg. GRANSKUDDSIRUP – anvendelse Selv om sirupen er søt, får du ett lite hint av noe syrlig. Dette gjør at sirupen egner seg godt til flere bruksområder: -Passer godt til ost og i særdeleshet blåmuggost. -Viltsaus -Som te -Til pannekaker -Smakstilsetning/søtning i brød, iskrem og muffinfrosting • på frukt og ferske bær • på is • på god ost • som smakstilsetting i sauser • i bakst • i frosting til cupcakes • i kaffe • til spekemat • til alt vilt, både i sauser og på kjøtt • til pannekaker og vafler • til krydderbakeverk • til å søte saus • til å søte dram • som topping på naturell joghurt • som topping på jordbær eller iskrem • miks en drink med vodka og granskuddsirup • som en ingrediens i dressing / drypp den over salaten • til viltretter • bland med mineralvann for litt forfriskende drikke om sommeren • vinaigrette • på blåmuggost (med kjeks selvsagt) • topping på fruktsalat med vaniljekesam Granskudd inneholder store mengder vitamin C. I tillegg har både granskudd og grannåler garvestoffer og terpen. Terpen utgjør hovedbestanddelen av planters og blomsters eteriske oljer. Disse brukes blant annet som smaksstoffer i matvarer, duftstoffer i parfymer og i tradisjonell og alternativ medisin. – I folkemedisinen har granskudd vært brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men ble også drukket mot mageplager Ellers skal soldatene til Karl XII av Sverige ha drukket avkok av friske granskudd som kur mot skjørbuk da de skulle beleire Moskva tidlig på 1700-tallet. Senere i samme århundre sørget den britiske oppdageren James Cook for at hans sjøfolk fikk alkoholholdig og sukkerbasert øl av granskudd. Det skulle forebygge skjørbuk på kaptein Cooks lange seilaser rundt jordkloden. Granskudd smører såre halser I folkemedisinen er granskudd brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saften eller teen av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste, og ved luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt. Granskuddsaft er også blitt drukket mot mageplager Granskudd hjelper mot både sår hals, hoste, bronkitt, influensa, skjørbuk, dårlig blodsirkulasjon, muskelsmerter, revmatisme, nervesmerter, utmattelse, munnsår, trøske, byller, mageplager, verkefinger, sår og heshet. Granskuddene er i tillegg svettedrivende, urindrivende, galledrivende, beroligende, styrkende, astrigerende, hudirriterende, desinfiserende, antiseptisk, blodrensende og slimløsende ( hjelper bronkiene i lungene )
Servings: 1 yield(s)
Prep Time: 30 mins
Cook Time: 60 mins
Total Time: 90 mins
Ingredients
  • 10 dl granskudd (Dette plukker du enkelt selv i skogen)
  • 1,5 dl vann
  • 6 dl sukker
Instructions
  1. Først løper jeg inn i skogen og plukker årets ferske granskudd. De skal være myke og lysegrønne og gode å spise. Ha granskuddene i en kjele og fyll opp med vann så det dekker skuddene. La det koke i nærmere en 1/2 time.
  2. Sil ut granskuddene Så er det et lite regnestykke: Jeg beregner 2 deler sukker på 3 deler veske, og har alt tilbake i kjelen.
  3. Jeg koker det opp på middels varme til væsken tykner og får en tynn sirupskonsistens. Fjern det hvite skummet med en skje eller lignende.
  4. Fargen er alt fra rosa til mørkere rødbrunt alt ettersom hvor mye den er kokt inn. Sirupen vil også tykne mer til ettersom den blir kald. Fyll over på steriliserte glass eller flasker. Her er det mye erfaring som gjør at jeg finner det rette tidspunktet for å ta kjelen av platen og stoppe prosessen.
Recipe Notes

TIPS Ble sirupen tynnere enn ønsket kokte jeg den opp igjen med mer sukker. Ble sirupen for tykk satte jeg den i vannbad og tilsatte gradvis litt kokt vann og rørte rundt