RØYKET MAT

Røyket ost

Jeg satte sammen boksen med trespon og ost og satte lokket over og satte den inn i stekeovnen.
Første gangen på 200 grader. Hm. Det ble veldig varmt. Veldig smeltet ost. Men veldig godt.

Kaldrøykt ost

Mens jeg ivrig venter på min nye smoking-gun har jeg lest meg opp på prinsippene om kaldrøyking av ost. Letter utålmodig fant jeg ut at …

MIDDAG

Lammestek

Reinsdyrpølser med konjakk

Jeg hadde aldri laget pølser før, men ved en opprydning i kjøkkenskapet under pandemien dukket det opp et sett med pølsehorn jeg hadde kjøpt til …

Rødvinsmarinerte lammekoteletter med rosmarin og timian

Til påsken så er det jo lam som gjelder. Og normalt; Lammelår. Men med en mini-kohort så ble det litt voldsomt og jeg skiftet ut …

FORRETT/SMÅRETT

Leverpostei

Jeg hadde egentlig aldri tenkt på å lage min egen leverpostei. Jeg digger det jo og fatter ikke nå hvorfor jeg ikke har prøvde dette …

Stekt andehjerte

Ja så stod jeg litt slukøret og så inn i den tomme disken der andeleveren skulle ha ligget. De var gått tomme. Hm. MEN – …

Pesto med basilikum og litt av hvert

Så stod jeg der da, med en fantastisk potte med basilikum. Den glemte jeg å servere til tomat og mozerella lunchen. Hm. Pesto ja, det …

OMELETT PÅ GLASS :-)

Så smart! Konsistensen er nærmest som fromasj. Og jeg har ikke fått følelsen av litt småkvalme som jeg av og til har av eggerøre. Fresht …

Spekepølse

Spekepølser er kjempegodt, men jeg hadde av en eller annen grunn aldri hatt noen tanker om å lage det selv. Som mye annet, så tok …

Andeleverpostei med farse

Må bare kjapt skrive dette opp, mens jeg husker det. Jeg hadde så mye andelever i dag at jeg laget to forskjellige batcher. En med …

Pecorino Small Cheese Cookies

Jeg kjøpte en Pecorino Romano hos Gutta på Haugen, for jeg skulle lage noe. Det hadde jeg glemt. Og jeg hadde helt glemt osten. Nå …

Laksemousse

Det er ikke alltid like lett å lage god mat ut fra rester av fisk. Men – laksemousse, det kunne jeg prøve meg på. Her …

Trompetillas al ajillo: Tapas av traktkantareller

NB: Du må være sikker på at det er Traktkantarell du har plukket. Den kan forveksles med dødelige sopper. Oppskriften er hentet fra: Verdensmat.no

Brennesle suppe

Dette er bare helt superdigg. Brennesle er supermat! Vi oppfatter det som ugress, men WOW for en kilde til vitaminer og næringsmidler som ligger dette.

Syltet sopp

OMG! Så mye sopp. Så mye å plukke. Så mye å foredle. Ut å sjekke nye konserveringsmetoder, men faktisk ganske så gamle. Syltet sopp. Kan …

Brokkoli salat

Jeg har såvidt smakt brokkolisalat en gang før hos min niese. Og med brokkoli på tilbud og jeg som var litt fysen på noe sundt, …

Smakfull forrett med rogn

Her skal man lage små nok biter ellers må man være stor i kjeften. :-). Poenget her er at man får med seg den enkelte …

Spinatterte

OMG – denne var god :-). Kan spises som en forrett, som en del av tapas – men også som tilbehør til fisk eller kjøtt. …

Andelever paté – vannbadet

Når jeg først har begitt meg inn på paté veien – så utvides den stadig. I dag har jeg kikket rundt på forskjellige oppskrifter og …

Krutonger med smak

Når brødet nærmer seg sitt livsløp og du kanskje allerede har kjøpt et nytt. Ikke kast det. Skjær det opp i firkanter. Blandt olivenolje med …

Sopp paté

Med tidenes sopp høst, igjen 🙂 kan man endelig være kreativ utover det å kose seg med 1 skive brød med sopp. Det er det …

DESSERT

Brownies, is og spenstige bringebær

En klassiker som kan bli litt voldsom og bombete.Men er man lettere glad i sjokolade så er jo dette superdigg. Jeg tilsatte noen bringebær fra …

Eple gelé

Jeg hadde behov for eplegelé i en oppskrift, men det fant jeg ikke i en eneste butikk. Men – nå var jeg jo blitt vant …

Granskudd sirup

Egner seg som basis for te, på pannekaker, i en saus eller rett og slett en munnfull når du er litt sår i halsen. GRANSKUDDSIRUP …

Rips gelé

Beste venner med egen ripsbusk gir gode smaksopplevelser.

Panna Cotta med lime

Det startet jo med at jeg hadde kjøpt alt for mye fløte og melk -og lime. Og dette måtte jeg da kunne bruke til noe. …

Ananas dessert

OMG – veien blir sannelig til mens man går. Det startet med at jeg hadde litt mye koriander, skulle finne ut hva jeg kunne gjøre …

Bringebær sirup

Jeg fikk noen poser med frosne bringebær. Og de måtte jeg prøve å lage en sirup av. Tenkte jeg. Den smaker nydelig over is og …

Lime krem til kaker og kjeks og bær (Lime curd)

En kjapp tur innom butikken, og på vei ut igjen hadde jeg med meg 1 kg lime som var «too good to go». Kult tenkte …

Strasbourger

Navnet oser av gode minner fra min første gastronomiske reise, alene på Interrail som 18 åring. Gjensynet noen descennier senere bekreftet mine assosisasjoner til god …

Kakepynt – Fiol

Vårens vakreste fioler gleder enhver kake utover året og inn i vinteren, itl det ikke er flere igjen. Jeg er litt gjerrig på disse, og …

BAKVERK

Fastelavens bolle

Fastelavens bolle må vi ha! Det er bare så godt. Kanskje fordi jeg ikke spiser den mer enn en gang i året. I år puttet …

Rundstykker

Det er vel ingenting som er så godt som lukten av nybakte bakervarer? Og så smaker det så godt også. Da var det bare å …

Strasbourger

Navnet oser av gode minner fra min første gastronomiske reise, alene på Interrail som 18 åring. Gjensynet noen descennier senere bekreftet mine assosisasjoner til god …

Pecorino Small Cheese Cookies

Jeg kjøpte en Pecorino Romano hos Gutta på Haugen, for jeg skulle lage noe. Det hadde jeg glemt. Og jeg hadde helt glemt osten. Nå …

Mamma sitt hjembakte brød

Slik jeg baker brød i dag har sin opprinnelse i en oppskrift min far hadde på rundstykker, for ca 45 år tilbake. Jeg har lagt …

Mushrom dream

Det blir jo noen kilo med traktkantarell om høsten, så det var ikke tilfeldig at jeg har denne ingrediensen lett tilgjengelig. Så da ble det …

Hippenkjeks

Florlette kjeks som et lekkert tilbehør til søte desserter, frukt, mv mv mv De står oppført med forskjellige versjoner av ingredienser. Mitt første forsøk ble …

TILBEHØR

Aspic for paté glasering

Aspic for pynt av pateer

Bakte poteter og hvitløk

Så enkelt og så godt. Denne vrien hadde jeg ikke vært borte i før, men Guri meg som den appellerte til smakssansene mine. Den er …

Hjemmelaget smør

Det var den klassiske «handle alt for mye til en middag» som gjorde at jeg stod igjen med alt for mye fløte. Og det er …

Akevitt gelé

Eple gelé

Jeg hadde behov for eplegelé i en oppskrift, men det fant jeg ikke i en eneste butikk. Men – nå var jeg jo blitt vant …

Rips gelé

Beste venner med egen ripsbusk gir gode smaksopplevelser.

Granskudd olje

Granskudd inneholder store mengder vitamin C. I tillegg har både granskudd og grannåler garvestoffer og terpen. Terpen utgjør hovedbestanddelen av planters og blomsters eteriske oljer. …

Rotgrønnsaker bakt i ovnen

Denne oppskriften fant jeg i kokeboken til Jørgen Kolderup. Jeg anbefaler på det varmeste at du kjøper den for der finner du virkelig mange unike …

Speket egg

Det er jo mye man kommer over når man har begynt å dypdykke i smakenes rike. Jeg har aldri hørt om speket egg før, jeg. …

Portvin smør

I min bestrebelser etter å lage meg frem til den ultimate pateen var det i en oppskrift også med Portvins smør, som skulle smøres utenpå …

Sellerirot puré

Jeg var i en middag og fikk servert dette som tilbehør til kjøtt. Oj oj oj – så godt. Og så viser det seg at …

Granskudd sirup

Egner seg som basis for te, på pannekaker, i en saus eller rett og slett en munnfull når du er litt sår i halsen. GRANSKUDDSIRUP …

Granskudd gelé

Så var det denne tiden på året igjen, da. At granskuddene kommer frem, lysegrønne og lekre. I år var det ca 15 dager senere enn …

Akevitt gelé med anis og muscovado sukker

Akevitten stod bare og ventet på ny inspirasjon. Jeg lager en granskudd akevitt, men tenkte at jeg kunne eksperimentere litt med en gelé også. Og …

Bringebær sirup

Jeg fikk noen poser med frosne bringebær. Og de måtte jeg prøve å lage en sirup av. Tenkte jeg. Den smaker nydelig over is og …

Bringebær og solbær sirup

Her ble den til mens jeg var i gang. Jeg synkronforberedte bringebær og solbær, men endte med å måtte blande dem for det var litt …

Pesto med basilikum og litt av hvert

Så stod jeg der da, med en fantastisk potte med basilikum. Den glemte jeg å servere til tomat og mozerella lunchen. Hm. Pesto ja, det …

Syltet rødløk til hamburger og vilt

Jeg satt og kikket på en reklame for en kafé som serverte «verdens beste burgere», med syltet løk. Tenkte ikke mer på det, men jeg …

OMELETT PÅ GLASS :-)

Så smart! Konsistensen er nærmest som fromasj. Og jeg har ikke fått følelsen av litt småkvalme som jeg av og til har av eggerøre. Fresht …

Pecorino Small Cheese Cookies

Jeg kjøpte en Pecorino Romano hos Gutta på Haugen, for jeg skulle lage noe. Det hadde jeg glemt. Og jeg hadde helt glemt osten. Nå …

Laksemousse

Det er ikke alltid like lett å lage god mat ut fra rester av fisk. Men – laksemousse, det kunne jeg prøve meg på. Her …

Pommes Frites

Jeg har surret meg frem og tilbake inne på Youtube og kom etterhvert frem til denne komboen for å komme frem til de herligste, hjemmelagede …

Mamma sitt hjembakte brød

Slik jeg baker brød i dag har sin opprinnelse i en oppskrift min far hadde på rundstykker, for ca 45 år tilbake. Jeg har lagt …

Sopp soya

Med all den traktkantarellen jeg er så heldig å finne om høsten, blir det rom for utprøving av nye oppskrifter. Som soppsoya. Jeg laget først …

Syltet squash

I disse tider kan det være lurt å lære seg litt gamle foredlingsmetoder for mat. Man unngår å kaste mye, man kan ha ting stående …

Kakepynt – Fiol

Vårens vakreste fioler gleder enhver kake utover året og inn i vinteren, itl det ikke er flere igjen. Jeg er litt gjerrig på disse, og …

Syltet sopp

OMG! Så mye sopp. Så mye å plukke. Så mye å foredle. Ut å sjekke nye konserveringsmetoder, men faktisk ganske så gamle. Syltet sopp. Kan …

Nøtte strø til yoghurt

Jeg ønsket litt ekstra å bite i når jeg spiser min yoghurt og fant ut at jeg kunne brukelitt av alle de nøttene jeg hadde …

Stekte gulrøtter

Herlige tasty gulrøtter, crispy. Kunne ha avsluttet med en liten runde i air-fryeren kanskje?

Brokkoli salat

Jeg har såvidt smakt brokkolisalat en gang før hos min niese. Og med brokkoli på tilbud og jeg som var litt fysen på noe sundt, …

Sopp paté

Med tidenes sopp høst, igjen 🙂 kan man endelig være kreativ utover det å kose seg med 1 skive brød med sopp. Det er det …

Saltsyltede sitroner

Dette tar litt tid, men ikke så mye arbeid. Kutt en stjerne i sitronene. Dvs. kutt ikke helt gjennom. Legg dem oppi et sylteglass, og …

DRIKKE

Lumumba

Jeg skulle ha besøk av en venninne som jeg tilbrakte flere Spania turer med i ungdomstiden, og vi skulle begge ta frem gamle bilder fra …

Bringebær og solbær sirup

Her ble den til mens jeg var i gang. Jeg synkronforberedte bringebær og solbær, men endte med å måtte blande dem for det var litt …

SPICE

LIME SUKKER

Jeg sitter ofte igjen med urter som tørker vekk etter bruk. Jeg hadde jo laget pesto av ruccolaen jeg hadde for mye av i plantekassen …

GRANSKUDD SALT

Jeg plukker jo «litt» granskudd om våren og finner stadig nye måter å bruke denne flotte råvaren på. Granskudd salt gir en perfekt smak av …

Sopp soya

Med all den traktkantarellen jeg er så heldig å finne om høsten, blir det rom for utprøving av nye oppskrifter. Som soppsoya. Jeg laget først …

Krutonger med smak

Når brødet nærmer seg sitt livsløp og du kanskje allerede har kjøpt et nytt. Ikke kast det. Skjær det opp i firkanter. Blandt olivenolje med …

KJEKS

Strasbourger

Navnet oser av gode minner fra min første gastronomiske reise, alene på Interrail som 18 åring. Gjensynet noen descennier senere bekreftet mine assosisasjoner til god …

Pecorino Small Cheese Cookies

Jeg kjøpte en Pecorino Romano hos Gutta på Haugen, for jeg skulle lage noe. Det hadde jeg glemt. Og jeg hadde helt glemt osten. Nå …

Mushrom dream

Det blir jo noen kilo med traktkantarell om høsten, så det var ikke tilfeldig at jeg har denne ingrediensen lett tilgjengelig. Så da ble det …

Hippenkjeks

Florlette kjeks som et lekkert tilbehør til søte desserter, frukt, mv mv mv De står oppført med forskjellige versjoner av ingredienser. Mitt første forsøk ble …

SØTT & GODT

Marsipan

Lime krem til kaker og kjeks og bær (Lime curd)

En kjapp tur innom butikken, og på vei ut igjen hadde jeg med meg 1 kg lime som var «too good to go». Kult tenkte …