Granskudd salt

Granskudd er en fantastisk kilde til bl.a. C-vitamin.

Beskrivelse

Granskuddsalt gir en frisk smak til et nykokt egg eller i en kjøttmarinering og gir en eim av frisk granskog.

Dette lager jeg selv.
Jeg blandet salt og granskudd i en bolle og rørte godt rundt.
Deretter la jeg det utover på et brett og lot det tørke i nærmere en uke.
Så plukket jeg ut de største granskuddene og lot resten få en runde gjennom sil.

Jeg knuste og mortet det sammen til en salt konsistens.

Saltet har beholdt smaken sin i nærmere et år nå.

Grannskudd inneholder store mengder vitamin C. I tillegg har både granskudd og grannåler garvestoffer og terpen. Terpen utgjør hovedbestanddelen av planters og blomsters eteriske oljer. Disse brukes blant annet som smaksstoffer i matvarer, duftstoffer i parfymer og i tradisjonell og alternativ medisin.
– I folkemedisinen har granskudd vært brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men ble også drukket mot mageplager
Ellers skal soldatene til Karl XII av Sverige ha drukket avkok av friske granskudd som kur mot skjørbuk da de skulle beleire Moskva tidlig på 1700-tallet. Senere i samme århundre sørget den britiske oppdageren James Cook for at hans sjøfolk fikk alkoholholdig og sukkerbasert øl av granskudd. Det skulle forebygge skjørbuk på kaptein Cooks lange seilaser rundt jordkloden.

Se også forskjellige:Krydder
<< tilbake til oversikten