Skulle jeg lage pølser så måtte jeg kjøpe tarm. Hm.Det var nytt for meg. 
Jeg forventet at det å kjøpe tarm ikke var en dagligdags affære, men joda – det lå i kjøtt disken det. Meter på meter :-). 
150 kr for en eske med 10 meter svinetarm i størrelse 38/40. Så bare spør din slakter. Eller bestille på nettet.

(Klikk deg inn på siden for nettbutikker her)

Jeg har lest at det er mange størrelser og kvaliteter på markedet, men jeg tok det jeg fikk og ruslet hjem.

Jeg dro ut en meter av bunken og slapp den ned i en bolle med kaldt vann. Skyllet den godt og det var faktisk kjempeenkelt å «koble den på» springen slik at vannet fikk rent gjennom tarmen og skylt vekk salt og eventuelle fettklumper. 

Jeg var litt undrende til at tarmen kom helt fra Kina. Liza, fra LIzas småbruk fortalte at det nå var helt slutt på å produsere tarmer i Norge. Rett og slett fordi det er en «shit» jobb. Tarmene har gjort sin jobb – og det måtte vaskes ut. Og det lukter visst skikkelig høgg.

Holdbarheten er god, for tarmene ligger godt bevart i salt.
Men intuitivt så vakumerte jeg esken med resten av innholdet for å forlenge holdbarheten.

Liza fortalte at det enkleste var å fryse det hele ned. I saltet. 
Så da er man jo alltid sikret å ha litt tarm på lur. 

Kult.

TARMER

Fotoet viser kroktarm. Tarmer kommer i mange forskjellige størrelser og kvaliteter. Det ble anbefalt å starte med en litt tykkere svinetarm som den jeg hadde kjøpt. Den tynne fåretarmen til wienerpølser har lett for å sprekke og er ikke helt for nybegynnere. Ellers får man tarmer som møter de forskjelligste behov.

Fra nettbutikken Lava Scandinavia

Fåretarm: Perfekt til Wienerpølser, snadderpølser, rankfurter, bratwürst, merquez, salsicca osv. Tarmen lar seg fjerne etter koking.

Svinetarm: Perfekt til chorizo, bratwurst, knakkpølse, middagspølse, vossakorv og medisterpølse.  Svinetarmen "limer" seg også fast til farsen etter koking. Dette gir etter vår mening en fantastisk saftig pølse og med en fin knekk når man biter i den.

Kroktarmen: Kommer fra storfe, og som ordet beskriver så er den veldig "krokete", slik at den nesten bare kan brukes til å lage pølseringer av. Kanskje den mest brukte tarmen blandt alle oss hobby "pølsemakere", brukes til Julepølser, tykke/store Vossakorv og middagspølser.

Etter at tarmen har ligget i vann i ca 1 – 2 timer er den klar til å trees på pølsehornet. Hold tarmen fuktig og fukt også gjerne pølsehornet litt ekstra så går det greit å tre den innpå.

Jeg hadde lagt litt mange metere i vann og erfarte at det gikk helt greit å lage pølser med dette etter noen dager. Og etter noen dager der igjen.

Svært praktisk når jeg kom løpende hjem fra jobb en dag. Satte i gang og laget pølser fra «eget hode», tarmene var klare og vips! 1 time og 20 min etterpå satt jeg og spiste helt ferske pølser. Knall!

Recommended Articles