Frysing av grønnsaker

Frys overskuddet av dine grønnsaker - spar mat

De aller fleste grønnsakene må forvelles (kokes hurtig og så avkjøles hurtig) før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig.

Slik forveller du

Varmebehandlingen grønnsakene får ved forvelling må til for å stoppe enzymenes virksomhet og hindre forskjellige kjemiske forandringer i fryseren og under opptiningen.

Du skal alltid begynne med å rense og vaske grønnsakene.Blomkål og brokkoli deles i passe serveringsbuketter. De kan med fordel ligge i vann tilsatt salt i et kvarter for å få ut eventuelle småkryp. Ellers må aldri rå grønnsaker bli liggende i vann.

Forvell små porsjoner av gangen (ca. ½-1 kg.). Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i rikelig med kokende, usaltet vann.

Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp. Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk et varselur.

Slik velger du emballasje

Flytt grønnsakene over i isvann til avkjøling og for å stoppe eventuell videre koking innvendig i grønnsakene. La dem ligge like lenge som forvellingstiden.

La de avkjølte grønnsakene renne godt av på risten, pakk og frys dem straks.

Det finnes mye godt egnet fryseemballasje å få tak i i butikken. Du kan bruke plastposer, plastbokser og voksede frysekartonger, men rengjorte melkekartonger og småglass er også flott å bruke.

Men for at det vi fryser inn skal holde på den utsøkte kvaliteten bør vi stille visse krav til emballasjen.

Husk å merke godt

For det første skal emballasjen hindre at vann fordamper fra grønnsakene, at grønnsakene ikke setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkemateriellet må heller ikke sette smak på varen.

Videre må emballasjen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakken bør merkes med innhold og pakkedato.

Ulike grønnsakers forvellingstid: 

Asparges : Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.

Mitt tips: Jeg har frosset asparges topper direkte i fryseren. Tar opp det jeg har behov for og fra å se lekre og spenstige ut, blir de nå slappe og dvaske. La dem få noen minutter i stekepannen og de får tilbake både spenst og crisp. Funker for meg.

Blomkål : Buketter forvelles i 2-3 min.

Brokkoli : Buketter forvelles i 2-3 min.

Bønner : Strengles. Forvelles i 2-3 min.

Dill : Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.

Gressløk : Som dill.

Kruspersille : Som dill og gressløk.

Knollselleri : Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.

Persillerot : Som knollselleri.

Purre : Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.

Rosenkål : Forvelles i 3-4 min.

Spinat : Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes. 

Jeg har faktisk frosset den vaskede og spiseklare spinaten som den er, og plukker opp noen blader når jeg har behov for det. Funker kjempefint!

Sukkererter : Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 – 2 min.

Maiskolber : Forvelles hele i 6-7 min.

Paprika : Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.

Løk : Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt. Løk er for øvrig en rimelig vare hele året, så kanskje bruke fryseplassen på noe annet?

Gulrøtter : Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min. Gulrøtter er for øvrig en rimelig vare omtrent hele året, så kanskje det er lurt å bruke fryseplassen til noe annet ?

Kilde: Aperitif 4.9.2017 

https://www.aperitif.no/artikler/frys-ned-hostens-beste-gronnsaker,168806

Tips fra Horecanytt

Slik forveller du grønnsaker
For å forvelle grønnsaker før frysing trenger du en stor bolle med isvann (helst med isbiter), en kjele med kokende vann, og en sil eller et dørslag.

Fremgangsmåte:

1. Rens og vask grønnsakene. Forbered en stor bolle med iskaldt vann og isbiter.

2. Kok opp usaltet vann. Når vannet fosskoker, kan du starte forvellingen.

3. Legg 0,5-1 kg grønnsaker i et dørslag og sett det i det kokende vannet, slik at vannet dekker grønnsakene helt.

4. Beregn koketiden fra når vannet begynner å koke igjen etter at du har tilsatt grønnsakene. Pass på at de ikke koker for lenge.

5. Flytt dørslaget til isvannet for rask nedkjøling, og la grønnsakene ligge der like lenge som koketiden.

6. La grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle.

7. Pakk dem inn og frys dem med det samme


Les hele artikkelen her: https://www.horecanytt.no/frukt-og-gront-juli-2024-matsvinn/slik-unngar-du-a-kaste-frukt-og-gront-for-ferien/1052792

Recommended Articles